Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis is een vervelend en hardnekkig probleem. Iedereen krijgt er wel minimaal 1 keer in zijn of haar leven mee te maken. Zeker op scholen krijgt hoofdluis veel kans om zich te vermenigvuldigen. Niet iedereen weet hoe ze hoofdluis bestrijden kunnen. Het protocol voor hoofdluizen bestrijden is de laatste jaren flink veranderd.

Reageer snel bij hoofdluizen bestrijden

Als u hoofdluis ontdekt bij uzelf of bij uw kind, dan moet u snel actie ondernemen. Als u luizen ziet, dan zijn er immers ook neten aanwezig. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Wanneer u op tijd bent, kunt u deze neten verwijderen voordat ze uitkomen. Hiermee bespaart u uzelf of uw kind een heleboel ellende en neemt de bestrijding een stuk minder tijd in beslag.

Grondig de hoofdluizen bestrijden

Hoofdluizen bestrijden is een grondig werk. U moet de haren minstens twee weken lang dagelijks kammen met een netenkam. Als u dit boven een witte wasbak of wit vel papier doet, kunt u zien hoeveel luis u met het kammen verwijdert. Het is goed om naast het kammen ook een speciale shampoo voor hoofdluis bestrijden te gebruiken. In Nederland bestaan shampoos, lotions, gel, een mousse en een spray. Ze moeten Dimeticon, Permetrine of Oligodeceenolie bevatten. Deze middelen verstikken de neten of drogen ze uit. U kunt eventueel ook water met azijn gebruiken.

Voorkom nieuwe besmetting

Als u hoofdluis ontdekt heeft, is het erg belangrijk dat uw directe omgeving hiervan op de hoogte gesteld wordt. Waarschuw bijvoorbeeld de school en de sportvereniging, zodat ook daar passende maatregelen genomen kunnen worden voor het hoofdluizen bestrijden. En bedenk dat u elke keer als u met de kam levende luizen vindt, u nog twee weken door moet gaan met behandelen. Blijf na deze twee weken iedereen in het gezin nog een tijdje 1 keer per week controleren.

Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het grondig en heet wassen van jassen, sjaals, beddengoed en knuffels effect heeft op de snelheid waarmee de luizen volledig verdwenen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *