Wat is een hoofdluis?
Een hoofdluis is in principe gewoon een erg klein insect, namelijk zo’n 2 à 3 millimeter. Het insect heeft geen vleugels en is een beetje doorzichtig, zodat u soms het opgezogen bloed kunt zien zitten. Het achterlijf van een hoofdluis is verdikt en aan het voorste gedeelte van het lichaam zitten de zes poten. Deze poten zijn voorzien van een soort van klauwen, waarmee de hoofdluis zich makkelijk kan vasthouden aan uw haren.
De hoofdluis kunnen we rekenen tot de dierluizen en is zo’n beetje het bekendste insect dat leeft van het bloed van de mens. Daarnaast is de hoofdluis een van de wijdst verspreide soorten insecten die parasitair kunnen leven van de mens.
Hoofdluizen
Veel mensen denken dat hoofdluizen enkel op niet schoon haar afkomen, maar dat is niet het geval. Hoofdluizen hebben zelfs de voorkeur voor netjes gewassen, schoon haar. Het is echter wel zo dat hoofdluizen zich sneller kunnen verspreiden bij mensen die hun haar niet goed verzorgen. Aangezien mensen zich tegenwoordig steeds meer met hun verzorging bezighouden, komen hoofdluizen niet meer zo vaak voor als vroeger.
Een hoofdluis “eet” enkel menselijk bloed. Dit doet hij zo’n drie tot wel zes keer per dag. Wanneer hoofdluizen last hebben van een voedseltekort kunnen ze binnen een paar dagen sterven. Voordat een hoofdluis bloed zuigt, zorgt hij er eerst voor dat er wat speeksel wordt aangebracht. Dit speeksel zorgt er namelijk voor dat het bloed niet stolt, zodat de hoofdluis langer kan blijven zuigen. Veel mensen denken dat het jeuken ontstaat door de luizen of door het zuigen van het bloed, maar dat is niet het geval. De gaatjes die hoofdluizen aanbrengen, zijn de veroorzakers van de jeuk.
Een hoofdluis leeft het liefst op de donkere delen van het hoofd. Hoofdluizen hebben immers een hekel aan licht. Niet gek dus dat hoofdluizen het liefst achter uw oren zitten. Het is voor een hoofdluis erg belangrijk dat de omgevingstemperatuur goed is. Wanneer dat niet het geval is, kan een hoofdluis namelijk al erg snel sterven.